Met oog op de toekomst

Met oog op de toekomst, een kunstwerk van Loes Heebink in de wijk  “Over de dijk”  in Heinkenszand, gemeente Borsele.

In opdracht van, Zweestek verhuur Heinkenszand, het “oog” voorzien van een grote onderhoudsbeurt.

Voor een ieder die het interesseert, een leuke omschrijving van het kunstwerk.
Loes Heebink omschrijft het kunstwerk als volgt:

De nieuwbouwwijk “Over de dijk” is gebouwd buiten de oude dijk die rondom het dorp Heinkenszand loopt. Er is een groot contrast tussen het oude deel van het dorp en de nieuwe wijk “Over de dijk”. De blik was eerst naar binnen gericht, veilig besloten tussen de dijk, die bescherming bood. Het beschermende omringende gebaar van het land dat ingepolderd werd en beschermd tegen het water. 


Nu maakt de nieuwe wijk (en het feit dat het water ‘verdrongen’ is) dat de blik meer naar buiten gericht is. De kwaliteit van het verdwijnende landschap wordt steeds bewuster ervaren en getracht vast te houden.

Het gat in de geluidswal is aanleiding om de locatie voor een kunstwerk te bepalen, maar gaandeweg lijkt het mogelijk om het gebied breder te beschouwen. Toch blijft het “gat’ voor mij een intrigerende mogelijkheid; het geeft nl. commentaar op de regelgeving.

Er is alles aan gedaan om de geluidsoverlast voor de wijk te beperken (geluidsarm asfalt etc.) en tóch moet er een geluidswal komen. Er mag dan wel een gat in om nog een stukje van het landschap te ervaren; het landschap wordt theater. Het weidse landschap, de uitzichten die zo kenmerkend zijn voor het landschap in Zeeland, worden teruggebracht tot een beeldscherm, het oog van de wereld.

Tegelijkertijd kan de inkadering ook zorgen voor een geconcentreerde manier van kijken juist extra aandacht geven op ‘het hier en nu’, zoals het landschap zich aandient. Deze geconcentreerde aandacht die men ook tegenkomt bij de Lourdes- of Mariagrot in de tuin van de Blasiuskerk, waar men op een bankje kan plaatsnemen en de aandacht via het Mariabeeld naar binnen kan richten om zich spiritueel op te laden.

Ik zou een hedendaagse plek van bezinning bij het gat in de geluidswal willen maken ter ere van het stukje overgebleven zicht op het landschap.

De gotisch bogen van de Blasiuskerk, het reiken naar het hemelse, zou met een omgekeerde vorm (zoals Gaudi zijn boogvorm bepaalde) onderdeel kunnen uitmaken van de omhoog reikende omvattende beweging binnen het kunstwerk.

Het wordt een theatrale benadering van de plek, maar de nadruk op het omringende landschap, maar ook voorbijschietende auto’s op de provinciale weg.  

  • Telefoon:
    0113 577220

  • Schouwersweg 100
    4451 HT Heinkenszand

De Koeijer Schilders

Schouwersweg 100
4451 HT Heinkenszand (Zeeland)
0113 577220

Certificaten
Onderhoud NL Garantie
Laatste Nieuws
© Copyright De Koeijer Schilders door DPM // Algemene Voorwaarden Zakelijk // Algemene Voorwaarden Consument